Top-Pomerol enkel voor rijke Chinezen?

met Geen reacties

Pomerol is een van die mythische appelaties uit de Bordeaux regio die overal ter wereld gegeerd wordt omwille van de prestigieuze Chateaus zoals Pétrus, Le Pin, Trotanoy, …

Door de enorme vraag naar wijnen uit deze appelatie (en dan vooral de domeinen met een uitstekende Parker notering) rijzen de prijzen de pan uit, 2.000 tot 3.000 euro per fles zijn geen uitzondering. Maar voor welke wijnliefhebber zijn dit nog betaalbare flesjes ? Prestige haalt de bovenhand en uiteindelijk is heerlijke wijn tot een luxeproduct verworden waar internationale groepen als LVMH (Louis Vuitton Moët Hennesy) of … hoog op inzetten.

Dus maar voorbij gaan aan de Pomerol wijnen ?

Château Bellegrave

Neen, niets is minder waar. We nemen u mee naar een klein gehucht in het Westen van de gemeente Pomerol, nl. René (“lieu dit René”). Hier zijn slechts een tiental Pomerol producenten gehuisvest waaronder het prestigieuze Clos René. Net bij het binnenrijden vanuit Libourne zie je aan de linkerkant Château Bellegrave.

JM BouldyDe familie Bouldy maakt hier als een van de enige producenten overheerlijke Pomerolwijnen op biologische wijze. Jean-Marie is de derde generatie van de familie Bouldy die zich hier in … vestigde. Zijn zoon Jean-Baptiste staat klaar om als vierde in de rij binnen enkele jaren de traditie verder te zetten.

De wijnkelder waar de vaten met Pomerol rustig wachten op maturiteit is volledig ecologisch gebouwd, lemen muren, onbehandeld houten dakgebinte uit populier, zelfs de massieve deuren zijn geschilderd met ecologische verf zonder chemische solventen. Maar de kwaliteit van de wijn wordt gemaakt in de wijngaard verzekert Jean-Marie ons, onze druiven worden geplukt op maturiteit, dus nooit te vroeg of te laat. De wijnstokken blaken van gezondheid op volkomen natuurlijke wijze. Geen herbicides of pesticides zijn nodig om “onkruid” te verdelgen of ziekten te bestrijden. Synthetische meststoffen zijn uit den boze. De wijnstokken moeten sterk en gezond zijn, zonder overdreven productief (“vigoureux”) te worden. De bovenste laag grond (50 à 60cm diep) is echte levende grond, micro-organismen en myoceen zorgen voor voeding en gezondheid van de ranken. De smaak van de druif komt echter uit de 15m diepe ondergrond met 140 miljoen jaar oude afzettingen van zand, leem en keien (“graves”) met een hoog ijzergehalte (mineraliteit). De ruimte tussen de rijen met wijnranken wordt beurtelings om de twee jaar ingezaaid met o.a. haver die sterke en diepe wortels produceert en tot diep in de harde ondergrond kan doordringen. Dit maakt de ondergrond losser om de wortels van de wijnranken toe te laten om zich dieper te ontwikkelen.

Nadat de druiven manueel werden geplukt worden ze zorgvuldig geselecteerd in verschillende fasen. Als laatste is er de turbo-mistral om alle onzuiverheden die lichter wegen dan de druivenbessen weg te blazen. Dan volgt de fermentatie in klassieke betonnen vaten om nadien op nieuwe Franse eik enkele jaren te rijpen. Momenteel is de Château Bellegrave 2012 beschikbaar.

Jean-Marie Bouldy is een ingetogen man, hij heeft geen Parker notering nodig (“ça m’intéresse pas”), zijn wijnen zijn slechts bij ingewijden gekend. Nochtans voeren de meeste (drie)-sterren restaurants uit Parijs (en in de rest van Frankrijk) de Pomerol Château Bellegrave op hun kaart. Zijn wijnen zijn dan ook wijnen met een verhaal, een verhaal van de oorsprong van de wijn en van de makers erachter. Karakterwijnen, géén “etiketten”-flessen.

We hadden het genoegen om samen met Jean-Marie en zijn zoon de 2012 te proeven. Een neus van rood fruit en complexe secundaire aroma’s, rond, zacht en vol in de mond. Vibrerend, structuur, lange verweven tannines, het verblijf op hout in de nieuwe eiken vaten is nauwelijks merkbaar, noch in neus of de mond. Lange afdronk.

Nadien was de 2009 aan de beurt. Veel meer ontwikkeld dan de 2012. Opnieuw mooi rond fruit, frisheid gecombineerd met truffelaroma’s, finesse en mineraliteit en een fantastische lange afdronk.

Om af te ronden mochten we ook een 2008 proeven. Dit is op-en-top Pomerol !

Château des Jacobins

Naast Château Bellegrave bezit de famile Bouldy ook Château des Jacobins (1ha). Dit is geen « tweede » wijn, maar een aparte wijngaard met een eigen terroir en een volledig ander karakter.

Château Matignon – Saint Emilion

En als laatste wijngaard verbouwt Jean-Marie Bouldy ook een perceel in Saint-Emilion. Deze wijngaard (1ha) is eigendom van de gemeente Libourne en is gelegen in een Saint-Emilion Grand Cru gebied. Maar omdat de wijn in Pomerol gevinifieerd wordt mag hij enkel verkocht worden als “generieke” Saint-Emilion. Gecertificeerd bio en met de kennis en kunde van de familie Bouldy hebben we hier een pareltje van een wijn aan een aantrekkelijke prijs in ons glas. Slechts 6000 flessen per jaar. De 2012 kunnen we in exclusiviteit aanbieden op de Belgische markt. Weet dat er in 2013 geen Château Matignon gemaakt is wegens te slechte weersomstandigheden en het wachten is op de 2014 tot midden 2016, dus op is op, enkel voor snelle beslissers.

Volg Fairwine:

Latest posts from