Bioslagerij Meert - Lokeren

image00004

Jaren geleden hadden we echt genoeg van de vele hormonen en ziektes zoals BSE in het vlees. We gingen op zoek naar een systeem waarbij we via transparantie en controle, garanties konden krijgen van begin tot eind. "Niet enkel vanaf het afmesten, maar voor de volledige levensduur van het dier. Zo zijn we uitgekomen bij biologisch. Twintig jaar geleden was dat pionieren. Samen met een andere slagerij zijn we naar een controleorganisatie (toen BLIK nu INTEGRA) gestapt om controleregels vast te leggen voor vlees. Wij zijn best trots op dat pionierschap.

De Belgische dieren gaan van de bioboer rechtstreeks naar het slachthuis in Mechelen. Dat slachthuis is gecertificeerd voor bio. Zonder biocertificaat en bijhorende controle, mag een slachthuis niet slachten voor de biosector. Elke schakel in de keten staat verplicht onder controle. Na het slachthuis gaat het naar de slager. "We kiezen het vlees puur op basis van smaak. Smaak krijg je via voer, levenskwaliteit en rassenkeuze. Zo komt ons kippenvlees van zwarte kippen met vlekjes op de poten, maar hun smaak is superieur. Bij diezelfde Franse boer kopen we ook kalkoen. Als we even lekker Belgisch kippenvlees vinden, kopen we het met plezier aan. Dat zou ons lokaal verhaal compleet maken.”  

De wetgeving gebiedt ons duidelijk in de winkel te onderscheiden wat bio is en wat niet. Bij slagerij Meert prijkt ook het Biogarantie®-label. Dat is een Belgisch privélabel dat op sommige punten nog strenger is dan het Europese biolabel. "We zijn de enige Biogarantie®-slager in Vlaanderen. Dat wil zeggen dat wij gegarandeerd geen nitrietzout gebruiken in producten met een Biogarantie®-label.

Voor de verplichte controle hoort een slager thuis in de categorie ‘bioverwerker’. We verwerken zelf het verse vlees tot bereidingen en charcuterie. Ook de kruidenmengsels stellen wij zelf samen. Niet alleen het vlees, maar ook de andere ingrediënten moeten bio gecertificeerd zijn. Eieren, kruiden, specerijen, noem maar op. De regels voor bio zeggen wat er wel en wat er niet in het vlees mag. Geen chemisch-synthetische smaakmakers, geen fosfaat of bewaarmiddelen, om maar de belangrijkste te noemen. "We gebruiken alleen vitamine C als zuurtegelaar en antioxidant, gegarandeerd niet genetisch gemodificeerd." Want ook genetisch gemodificeerd mag niet in bio.

We worden onwaarschijnlijk streng gecontroleerd. Niet alleen via de uitgebreide controle voor voedselveiligheid van het FAVV, maar ook de biocontroleur komt alles uitkammen. Als bioverwerker ben je in feite dubbel gecontroleerd. We pakken er niet mee uit, maar de consument zou eens moeten weten hoe hygiënisch en correct het allemaal is. Het levert ons ook veel geregel en papierwerk op, die dubbele controle, maar we zijn trots op de verdiende certificaten.”

Steeds meer mensen krijgen last van intoleranties en allergieën.  Zij komen bij ons terecht op zoek naar vlees dat ze zonder problemen kunnen eten. “We vermoeden dat het gebruik van antibiotica in voeders en van additieven in de bereidingen hier een rol speelt. Niet het vlees is de boosdoener, wel wat er aan toegevoegd wordt. Bio is dan een goed alternatief.”

Wij maken slagerswaren op maat en hebben ook een duidelijke lijst met glutenvrije vleeswaren. Een klant die allergisch leek aan salami, bleek allergisch aan synthetische bewaarmiddelen en startculturen. "Toen bleek dat ze onze biosalami kon eten, was ze heel content. Hij bevat niets anders dan vlees, biologische kruiden, zout en wat suiker voor de fermentatie. Puur en vol van smaak!"

Sinds enkele jaren verkopen we wijnen van FAIRWINE, heel veel lekkere wijnen in verschillende prijscategorieën. Deze bio kwaliteitswijnen zijn perfect complementair bij onze fijne vleeswaren.

 

Micheline en Luc Meert
Bioslagerij Meert

Adres: Sterrestraat 240 - 9160 Lokeren

Tel: 09 348 15 93

Website: http://bioslagerijmeert.wixsite.com/bioslagerij-meert