Jong wijntalent uit Spanje

met Geen reacties

Juan_Jose_480Afgelopen lente waren we op bezoek bij Juan José Cerdan, de wijnmaker en eigenaar van Vina Cerron. Het wijndomein is gelegen op een hoogvlakte in La Mancha net ten zuiden van Albacete en is omringd door bergen tot 1100m (met ondermeer het opvallende silhouet van de Monte Cerron). Hierdoor geniet dit gebied van een bijzonder microklimaat met hoge dagtemperaturen en koele nachten. Er waait voortdurend een stevig briesje dat voor de nodige verkoeling en verluchting zorgt. De verschillende wijngaarden van Vina Cerron groeien op heel diverse gronden van onder meer klei, krijtrotsen, en grove keien. De verschillende lagen op het hoogplateau werden zo’n 65 miljoen jaar geleden afgezet door de zee. Je vindt er dan ook tal van fossielen.

De familie Cerdan is reeds generaties lang bezig met het maken van verrukkelijke biologische kazen van eigen geiten kudden. Wijn maken gaat terug tot 1895 toen de familie enkele wijngaarden verwierf en behoorde nu eenmaal tot de traditie van de meeste landbouwers in de regio. Juan werd door zijn vader geïnspireerd om kwaliteitswijnen te gaan maken (zij waren een van de eerste biologisch gecertificeerde bedrijven in La Mancha in 1995). Hij startte amper vijf jaar geleden met het opzetten van een volledig nieuw project. Met biodynamische methodes werden de wijngaarden aangepakt en samen met zijn vader bouwde hij een sublieme ondergrondse wijnkelder die volledig ecologisch opgezet is. Centraal is een achthoekige ruimte met grote eiken foudres van waaruit in de vier windrichtingen grote kamers vertrekken die elk een eigen functie hebben. Een ruimte met binnenvallend licht is naar het zuiden gericht, hier bevindt zich de bottelarij. Naar het noorden vertrekt een soort kelder die zich dieper in de rots boort (en die in de toekomst nog verder kan uitgegraven worden). Hier bevinden zich de amfora waarin heerlijke syrah rijpt. Naar het oosten strekt zich een grote donkere ruimte uit waar de wijn bewaard worden en de flessen rusten. Vanuit het westen worden in de oogst de vers geplukte druiven binnen gebracht en verwerkt. De fermentatie tanks met een bijzondere vorm bevinden zich eveneens in dit gedeelte. De volledige wijnkelder wordt verlucht en gekoeld via een systeem van ondergrondse pijpen om verse lucht aan te voeren (en in de zomer te koelen). De warme lucht wordt via schouwen in het dak afgevoerd. Dit geothermisch systeem zorgt voor een vrijwel constante temperatuur en een optimale vochtigheid van ongeveer 70%. In de kelder heerst dan ook een uitzonderlijk aangenaam en gezond klimaat zonder condensatie of kwalijke schimmels.

oude_wijngaard

Samen met Juan en zijn vrouw Ila hebben we eerst de nieuwe parel van hun wijngaarden bewondert. Recent kochten zij een verwaarloosde wijngaard aan die hoog gelegen tegen de flanken van de Cerron over de vallei kijkt. De oude pre-phyloxera stokken konden nog maar net gered worden en zullen hopelijk binnen enkele jaren uitzonderlijke Monastrell druiven voortbrengen. Niet enkel de uitzonderlijke ligging en rotsachtige ondergrond waarin de druivenplanten 10 tot 15m diepe wortels vormen maken deze wijngaard uniek, ook de integratie in de wilde natuurlijke omgeving (met wilde tijm, curryplanten, kamomille, …) is buitengewoon.

Lunchtime ! Na de heerlijke kazen geproefd te hebben (gevuld met nootjes, of afgewerkt met honing en bergkruiden) werd ons een copieuze Gaspachos Manchegos geserveerd (een op houtvuur bereide stoofschotel van kip, tomaten, champignons en pastavellen – recept hieronder).

Daarna volgde een uitgebreid bezoek aan de wijngaarden met Juan en Ila. Hun wijngaarden worden biodynamisch bewerkt wat tot de typische begroeing van wilde en ingezaaide planten om de twee rijen leidt. Alle snoei materiaal blijft tussen de wijnranken liggen en vergaat in enkele jaren tot natuurlijke compost. De oude wijnstokken van 25, 40 en meer jaren zien er verrassend kwiek en rank uit. De bladgroei is intens en donkergroen. De grote gezonde bladeren staan in schril contrast met die van de naburige wijngaarden, die met fytosanitaire middelen en synthetische meststoffen worden behandeld, die er slap en treurig bijhangen. Daarenboven promoot de Europese gemeenschap met aanzienlijke subsidies om oude wijngaarden te rooien en opnieuw aan te planten met hoog renderende “moderne” internationale variëteiten. Dit leidt er enkel toe om de reeds aanzienlijke wijnplas van banale wijntjes in La Mancha nog verder te doen aanzwellen en de oude traditionele druiventeelt naar het achterplan te duwen.

Wat ook opvalt in de wijngaarden van Cerron is de grote diversiteit van de ondergrond in zelfs één perceel. Dit geeft een grote smaakrijkdom aan de druiven en combineert al de goede invloeden van de verschillende bodems.

Om de dag af te ronden volgde een degustatie van enkele wijnen op vat.

We proefden achtereenvolgens de Petit Verdot 2014 van een rotsachtig perceel, dan dezelfde druif, zelfde jaargang van een perceel met kleibodem. Wat een verschil in karakter hebben deze twee wijnen. Beide zijn geconcentreerd en donker van kleur, gesloten maar vol potentieel. De wijn van het rotsachtige perceel heeft een heel uitgesproken mineraliteit, die van de kleibodem is veel zachter en ronder. Daarna volgde de Petit Verdot 2013 geassembleerd en de toekomstige nieuwe Rabia 2013. Alvast een typische telg van de Rabia dynastie ! Alle drie de wijnen worden gerijpt op grote eikenhouten foudres.

Vervolgens proefden we de Cabernet Sauvignon 2014 die nog op inox verbleef. Wonderwel hoe de Cabernet Sauvignon zich thuisvoelt in dit onverbiddelijke klimaat van verschroeiende temperaturen, dorre ondergrond en soms heel koude nachten. Deze jonge wijn heeft alle troeven van een grote Cabernet in huis met veel potentieel maar toch al toegankelijk. Nu nog een gepaste naam vinden voor deze nieuwe creatie. Wij suggereerden alvast Il Meglienore.

Om af te ronden ging ook de Syrah 2014 gefermenteerd in amfoor in het glas. Wat een verrukkelijke wijn, na slechts één jaar al zo veel rijpe aroma’s en een overvloed aan fruit, verweven tannines en volume. De stijl en de finesse van deze wijn deed ons onvermijdelijk denken aan de K2 van Clos Troteligotte, een 100% Malbec op amfoor. Het moet ook niet voor niks geweest zijn dat de Grieken en de Romeinen deze “vaten” in aardewerk gebruikten om hun wijnen in te bereiden en te rijpen.

Elke wijn heeft een verhaal en draagt zijn herkomst en tradities mee in zijn karakter en smaken. Ons bezoek aan Vina Cerron heeft ons doen begrijpen wat de geschiedenis en tradities van dit stukje La Mancha inhouden. Een natuurlijke rijkdom die miljoenen jaren voorgeschiedenis vertaalt in het karakter van deze uitzonderlijke wijnen, de ongerepte woeste omgeving die we absoluut moeten koesteren en het harde werk van de wijnbouwer dat respect verdient.

Jammer dat de Europese Gemeenschap dit authentieke verhaal tracht te verwoesten met haar subsidie-politiek die erop gericht is om oude autochtone wijngaarden te vernietigen en te herplanten met hoogproductieve cloonen die alleen maar massawijnen en eenheidsworst voort brengen.

Walter, fairwine – 18 mei 2015

Het gamma van Cerron :

Todo Sobre Mi Chardonnay 2014 (uitverkocht)

Remordimiento Chardonnay 2013 (uitverkocht)

Remordimiento Rood 2013

Rabia 2011

Rabia 2012

El Sentida de la Vida 2012

 

Recept Gaspachos Manchegos

gazpacho_manchego

  • 1 konijn
  • 2 kwartels of 1 kip
  • 4 rijpe tomaten
  • 1 rode paprika
  • 250gr paddenstoelen
  • knoflook
  • olijfolie
  • laurier en thijm
  • torta cencena (heel dun ongerezen brood)

 

 

Volg Fairwine:

Latest posts from