Berkensappen

tree

Het berkensap (of berkenwater) begint te stromen op het einde van de winter voordat de berken in blad komen.

Vandaag zal het de meeste mensen worst wezen dat dit jaarlijks fenomeen zich voordoet. De meeste van onze tijdgenoten zijn helemaal vergeten dat nog geen vijftig jaar geleden de meerderheid van de Europese bevolking van Schotland tot Rusland over Noorwegen, Slovenië en Hongarije met ongeduld wachtte op het ontluiken van de sapstroom in de berken aan het einde van de winter.

Meer dan een traditie was het een collectieve koorts die Europa in haar grip had. Gewapend met messen (om insnijdingen in de stammen te maken), emmers en buizen, trokken honderdduizenden mensen de bossen in om het waardevolle berkensap te oogsten. Het sap was een symbool van vernieuwing en het werd gezien als dé manier om het lichaam te versterken om het nieuwe jaar aan te vatten.


De nadelen van de winter (waar men niet altijd bij stil staat)
In de winter hebben we de gewoonte om door de koude onze fysieke activiteit te verminderen en rijkere, vettere voedingsmiddelen te eten die meer chemische gifstoffen bevatten (omdat die worden opgeslagen in het lichaamsvet van dieren).

Ons winters dieet is ook zoeter en bevat minder vitamines en antioxidanten.

Bovendien krijgt onze huid minder ultraviolette zonnestraling, die noodzakelijk is voor de ontwikkeling van vitamine D die op haar beurt moet zorgen voor onder andere de moreel en sterke botten. Op het einde van de winter merken we dan ook een toename van gewrichtspijnen, nierstenen, indigestie, hogere bloeddruk en zelfs jicht.

Bij het ontluiken van de lente is het tijd om te handelen!

Vandaag is het deugddoende en gezonde berkenwater het hele jaar verkrijgbaar. Het kan ons dus op elk moment helpen om stress, vermoeidheid en gezondheidsproblemen te overwinnen. Wij stellen twee verschillende berkensappen voor: BELSEVA uit Frankrijk en BIRK uit Scandinavië.

Ontdek de berkensappen

Klik op de foto's en kom meer te weten over onze verkwikkende berkensappen