Benoit Marguet, de Shaman van Champagne

met Geen reacties

huis MarguetIn februari hadden wij het genoegen om het Champagnehuis Benoit Marguet te bezoeken.  Dit werd een fantastische ontdekking.

Benoit is de vijfde generatie in een wijnbouwersfamilie uit Ambonnay, een Grand Cru gemeente in de Montagne de Reims. Hij nam het familiebedrijf over in 2008 na ervaring te hebben opgedaan bij onder andere Paul Hobbs in Californië en bij een andere pionier in de biologische champagne, Jean-Pierre Fleury.  Hij koos resoluut voor de biodynamie van bij zijn opstart.

Benoit Marguet is een buitengewoon man, hij leeft als het ware voor zijn passie, uitzonderlijke champagne maken volgens biodynamische principes.   Hij is ook hypersensitief en voelt als het ware de wijnen aan. Alle stille wijn wordt individueel per perceel en per cepage gevinifieerd in kleine eikenhouten vaatjes.  Oenologische producten zoals sulfiet worden zoveel als mogelijk geweerd en vervangen door aroma- en phytotherapeutische middelen.

DSCN1794

Het domein strekt zich uit over 7 Ha in Ambonnay en 1 Ha in Bouzy, beide Grand Cru gemeenten. Elk perceel heeft zijn eigen terroir en karakter.  In de wijngaard wordt er uitsluitend gewerkt met twee Ardense trekpaarden, die hij beschouwt als spirituele dieren en die ook een verbondenheid hebben met de rest van de omgeving.  Alles is met elkaar verbonden de grond, de planten en de dieren.

In de wijnkelder liggen de vaatjes rustig te rijpen en worden ze nauwlettend in de gaten gehouden door Benoit en met de meeste zorgen en respect behandeld.  De kelder houdt het midden tussen een zen-tempel en het laboratorium van een alchemist. Heel bijzondere aandacht wordt besteed aan de energie van de ruimte en van elk vaatje apart.

DSCN1797

Bij de assemblage komt de hand van de meester op het voorplan om op een harmonieuze manier al de verschillende energieën samen te brengen in champagnes van uitzonderlijke kwaliteit.

De champagnes van Benoit Marguet zijn stuk voor stuk pareltjes, ze maken van de degustatie een bijna magische ervaring.

« Il faut comprendre que tout est interconnecté, que toutes les énergies de vie entre la terre et la plante communiquent entre elles. C’est une notion fondamentale de terroir, mais invisible et souvent incomprise. »