Asperges en wijn

met Geen reacties

asperges-flamandeAsperges en wijn …

Asperges en wijn hebben een speciale band, zelden hoor je mensen vragen welke wijn het best bij worteltjes, spruiten of rode biet past, maar als het asperge seizoen aanvangt wordt het onderwerp van wijn en gerecht pairing weer brandend actueel.

Waarschijnlijk komt het omdat asperges in een Vlaams gerecht vaak de hoofdrol spelen.  Asperges op Vlaamse wijze zijn ongetwijfeld de bekendste bereiding in onze huiskamers en brasserieën en dan stelt de vraag zich direct, wat gaan we hier nu bij drinken.

Enkele tips om asperges op Vlaamse wijze te bereiden. 

Koop de asperges zo vers mogelijk (bij de aspergeboer, of op de markt), je kan de versheid testen door de asperges zachtjes tegen elkaar te wrijven, je moet een tjirpend geluid horen.  Ik verkies de hele dikke asperges boven de dunnere, omdat die makkelijker koken en krokanter blijven (en waarschijnlijk omdat ik die hele dikke asperges voor het eerst ontdekt heb in Frankrijk bij Fontainebleau waar ze heerlijk smaken).  Schil de asperges met een dunschiller door ze vast te nemen bij het kopje en neerwaarts te schillen, de asperge telkens een klein beetje te draaien zodat de sneden elkaar overlappen en je geen taaie vezels meer overslaat.  Snij de onderste stukjes van de asperges af (hoe verser hoe minder je moet afsnijden).  Spoel de schillen en stukjes af en maak een asperge bouillon die je een minuutje of 15 laat koken.  Verwijder de schillen en kook de asperges in deze bouillon heel kort (enkele minuten), zet van het vuur en laat de asperges nog ongeveer 10 minuten trekken in de bouillon.  Schep de asperges uit het nat en laat ze rusten tussen een verse keukendoek zodat ze warm blijven.

Hak de (krul)peterselie blaadjes fijn, kook de eitjes hard (10 minuten) en hak ze fijn met een vork.  Smelt kwaliteitsboter in een pannetje, schep de melkwei die bovendrijft af zodat je geklaarde boter bekomt.  Je kan alles mengen en bovenop de asperges serveren op individuele borden.  Alternatief is de ingrediënten apart op te dienen zodat elke disgenoot zelf zijn asperges op Vlaamse wijze kan bereiden.

Wijn en asperges op Vlaamse wijze

Door de uitgesproken en heel fijne smaak van de witte asperges ga je best opzoek naar een frisse, niet te overheersende, maar aromatische witte wijn zodat beide smaken elkaar versterken en in evenwicht blijven.  Enkele suggesties.

Landgut Landmann uit de regio rond Freiburg in het Duitse Zwarte woud zijn niet enkel wijnmakers maar telen ook heerlijke witte asperges. Hun Pinot Gris past dan ook perfect bij onze asperges.

Een andere frisse en aromatische druif is de Grüner Veltliner.  “Sepp” van Sepp Moser uit Oostenrijk doet het dan ook voortreffelijk bij asperges.

Een klassieker bij asperges is ook de Sauvignon Blanc.  De Sauvignon Finca Salazar van Bodegas Pinuaga is zeker een aanrader.

Volg Fairwine:

Latest posts from