Agnello allo Stazzo

met Geen reacties

agnello_480Gevulde schapenbout van bij de herders

Dit schitterende recept van schapenbout ontdekten we tijdens onze eerste reis in de Abruzzo, waarschijnlijk de meest landelijke en originele regio van heel Italië.

De Stazzo is de omheining waarbinnen de schapen ’s nacht worden bijeen gedreven als ze in het zomerseizoen grazen op de bergweiden.

De herders maken in geïmproviseerde stenen ovens dit verrukkelijke gerecht, Agnello allo Stazzo.

Zo lekker als het smaakt hoog in de bergen van de Abruzzo kan je het thuis niet maken, maar met het onderstaande recept en enkele tips van de herders kan je er heel dichtbij komen.

 

Bereiding

Laat de oven voorverwarmen op 180°C.

Verwarm in een pan twee eetlepels olijfolie en bak de stukjes lever samen met het gedroogde rode pepertje tot ze goudbruin kleuren. Voeg een beetje zout toe en giet over in een mengkom. Verwijder het pepertje en meng met het losgeklopte ei en de geraspte pecorino.

Verwijder het been uit de lamsbout zonder de bout open te snijden (je kan dit ook aan je beenhouwer vragen) en vul de holte op met het lever-ei-kaas mengsel en bind de bout op met keukengaren. Bedek de openingen eventueel met een stukje aluminiumfolie zodat de vulling er niet uit kan.

Plaats de bout in een ovenschotel (niet te groot, de bout moet er juist in passen), bedekt met de rest van de olijfolie, strooi er wat peper over en de rozemarijn.  Leg de gepelde teenjes knoflook rond de bout.  Laat de bout mooi kleuren gedurende 45 minuten in de warme oven.

Giet de wijn over de bout.

Om de bout verder te garen, maar toch heel sappig te houden, bedekken de herders het vlees met een goed natgemaakt stuk bruin papier (gebruik hiervoor eventueel natgemaakt bakpapier) en laat het vlees verder garen in de oven gedurende een tot anderhalf uur (naargelang je het vlees minder of meer doorbakken wenst).

Overgiet regelmatig met het braadvocht tijdens het garen.

Alvorens op te dienen laat je het vlees best een kwartier rusten voor het te snijden.

Serveren met geroosterde aardappeltjes en een stoofschotel van paprika’s (Peperonata alla Campagnola)

Wat drinken we hierbij ? Een stevige rode uit Italië zoals de Lornetta van Villa Patrizia!

Ingrediënten voor 8 personen

  • 1dl olijfolie
  • 1 klein gedroogd rode pepertje (diavoletto)
  • 350gr lamslever of kippenlever
  • 1 groot ei
  • 3 eetlepels geraspte pecorinokaas
  • een mooie lamsbout van 2 à 2,5kg, het been verwijderd maar niet opengesneden
  • peper en zout
  • enkele takjes verse rozemarijn
  • 3 teentjes knoflook
  • een glas rode wijn
Volg Fairwine:

Latest posts from